Fysiotherapie in combinatie met dry needling van pijnlijke ‘triggerpoints’

Fysiotherapie in combinatie met dry needling van pijnlijke ‘triggerpoints’

Fysiotherapie in combinatie met dry needling van pijnlijke ‘triggerpoints’

Wat u beweegt en wat ons beweegt.

Sinds 2007 is er een nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. Deze specialisatie behoort ook tot de optie in de behandeling fysiotherapie in Overschie.

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Bijvoorbeeld als u pijn in uw been hebt kan dit voortkomen vanuit een spierknoop in uw bil. Of pijn in uw arm kan ontstaan zijn door een spierknoop in uw schouderblad. Tevens kan het zijn dat u moeilijker kan bewegen,  arm/been/rug/nek stijver aanvoelt of minder kracht hebt in de betrokken spier(en). Door de pijn kan het zijn dat u ‘anders’ gaat bewegen of tintelingen in arm/been krijgt.
De fysiotherapeut zoekt naar spierknopen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Maar hoe kunnen deze spierknopen oftewel triggerpoints ontstaan?
Deze kunnen ontstaan door een acuut moment, te denken aan een verkeerde bewegingen of een ongeval/sportletsel. Triggerpoints kunnen chronisch zijn, door bijvoorbeeld langdurig een verkeerde houding zoals een gehele dag zittend werk uitvoeren. Langdurig afwezig zijn van beweging: bijvoorbeeld gips, brace of sling. Lichamelijke klachten die ontstaan zijn door stress en/of depressie. Blijvende klachten na een operatie bijvoorbeeld van gewrichten.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dit wordt gedaan middels een ‘droge’(dry), zeer dunne naald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u direct gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur en kan 1 tot 2 dagen aanhouden.
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden en blijvend resultaat te behouden.
Belangrijk te weten is dat dry needling een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling is, er zijn dus geen  extra kosten verbonden aan uw normale fysiotherapeutische behandeling. Daarnaast is dry needling een toevoeging op de fysiotherapeutische behandeling en zal dit een onderdeel zijn van de behandeling. Hierdoor heeft u  optimaal resultaat van uw lichamelijke klachten, minder pijnklachten en meer beweging! Als u aanvullend verzekerd bent wordt fysiotherapie vergoed, het aantal behandelingen is afhankelijk van uw verzekerd pakket. Afspraak is mogelijk zonder verwijsbrief van uw huisarts.
Dry needling wordt in Overschie toegepast door  Esther Roelofs, zij is werkzaam op de vestiging aan de Abtsweg nummer 60 en Isolde Briel zij is werkzaam op de vestiging aan de Rotterdamse Rijweg nummer 13. Heeft u vragen of denkt u na het lezen van dit column dat dry needling een toevoeging is voor uw lichamelijke klachten neem dan  contact met ons op. U kunt een afspraak maken via onze hoofdvestiging aan de Burgemeester Baumannlaan 53B, telefoonnummer 010-4374226.