Hyperventillatie

Hyperventillatie

Wat is fysiotherapie bij hyperventilatie?

Onze ademhaling past zich aan aan de lichamelijke activiteit van het moment. In rust is de ademhaling rustig maar hoe meer lichamelijke arbeid we leveren hoe sneller/dieper de ademhaling is. Dit gebeurt omdat er meer zuurstof wordt verbruikt en meer afvalproduct (koolzuurgas ) geproduceerd wordt. Dit noemen we een functionele ademhaling.

Bij een disfunctionele ademhaling past de manier van ademen niet bij wat je lichamelijk op dat moment aan het doen bent.

Stress en stressvolle situaties hebben hetzelfde effect op de ademhaling als lichamelijke inspanning. In een stressvolle situatie heeft de mens de neiging de romp en buikspieren aan te spannen hetgeen het disfunctioneel ademen in de hand werkt. Wanneer je fysiek in rust een te diepe en/of te vlugge ademhaling hebt stijgt de hoeveelheid zuurstof in je bloed en daalt het koolzuurgehalte. Ondanks dat het geen kwaad kan leidt het wel tot een aantal verschijnselen die als zeer onprettig ervaren worden zoals: – benauwd gevoel

– kortademigheid

– brok in de keel

– strak gevoel rond de mond

– koude handen en voeten

– duizeligheid

– gevoel van onwerkelijkheid

– waas voor je ogen

Als het disfunctioneel ademen gepaard gaat met angst/paniek kan het overgaan in hyperventilatie.

De fysiotherapeut geeft u inzicht in uw klachten en kan u, door middel van oefeningen, leren u w lichaam te ontspannen. Lichamelijke ontspanning heeft tot gevolg dat de ademhaling vanzelf weer rustig wordt en zullen de klachten verdwijnen.

Fysiotherapeut Annemiek Kattevilder heeft hiervoor de volgende scholing gevolgd:

– cursus hyperventilatie 1990 NPI

– De kracht van het brein 2009 Trilemma

– NLP 2010 Psychfysio