Manuele Therapie

Manuele Therapie

Wat is Manuele Therapie?

 

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast en niet uitvoerbaar zijn door een fysiotherapeut.

 

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het bewegen van de gewrichten en de samenhangende klachten die daar bij horen, zoals nek- of lage rugpijn, maar ook hoofdpijnklachten, uitstralende pijnklachten naar armen en benen kunnen heel goed door de manueel therapeut behandeld worden.

 

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

 

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wanneer naar een manueel therapeut

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die de manueel therapeut in onze praktijk behandeld zijn:

•hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;

•nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;

•schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de arm;

•lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;

•hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;

•duizeligheid bij het bewegen van de nek;

•kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;

•heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak hebt u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

 

Naast de manueel therapeutische interventies is de manueel therapeut (Esther Roelofs) in onze praktijk nog gespecialiseerd in dry needling en medical taping. Door deze combinatie kan zij een uitgebreide en volledige behandeling met u samenstellen om uw klachten te verhelpen. Binnen de manuele therapie is zij gespecialiseerd in nek- hoofdpijnklachten, rugklachten, heup/bekkenklachten en schouderklachten.

Werkwijze manueel therapeut

Intake: snel duidelijkheid

Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo hebt u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

De definitie van manipulaties staat uitgebreid beschreven in de literatuur als een “high velocity low trust beweging” van een gewricht oftewel een korte snelle beweging gepaard gaand met eventueel “hoorbare klik”. Centraal staat daarbij welke bewegingsrichting u uitvoert, welk gewrichtsdeel u fixeert en wat u wilt bereiken met deze techniek hetgeen moet blijken uit het onderzoek en behandelvoorstel.

Er kan een ‘ hoorbare klik’ optreden maar dat is geen vereiste. Louter en alleen een hoorbare klik kan niet als een manipulatie opgevat worden. Een geslaagde manipulatie gaat dan ook niet per definitie gepaard met een klik geluid (“ kraken”). Er is geen sprake van het zgn. “rechtzetten” door “kraken” wat vaker wordt beweerd.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

 

Kosten

Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Bijna altijd zijn dit 9 behandelingen manuele therapie per jaar. Bij twijfel, neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Meestal zijn er 6-9 behandelingen manuele therapie noodzakelijk.

Esther Roelofs is binnen onze praktijk gecertificeerd master in de manuele therapie (2012). Zij is BIG geregistreerd en bevoegd en bekwaam om manuele therapie toe te passen.

Esther is werkzaam op de Abtsweg op maandag, donderdagochtend en vrijdagochtend (eventueel middag)

Naast de opleiding manuele therapie heeft zij nog aanvullende opleidingen en cursussen gedaan:

-Meerdimensionaal belasting-belastbaarheidsmodel (2009)

– Hoofdpijnklachten (2009)

– Medical taping (2009)

– Lumbale instabiliteit (2010)

– Dry needling, extremiteiten (2013)

– Schouder revalidatie (2013)

– Dry needling, wervelkolom (2014)

– Schouder revalidatie, aanvullende cursus (2014)

– Hardloopklachten, ketengerichte aanpak (2014)